رئیس انجمن ترویج علم ایران گفت: سرانه مطالعه ایرانی ها حدود ۱۶ دقیقه و ۲۳ ثانیه است که با توجه به وضعیت کتابخانه های عمومی و نهادی در مقایسه با تعداد شهرهای کشور مطلوب نیست.
کد خبر: ۱۰۱۶۲۴۴
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۷ 15 December 2021

تابناک فارس به نقل از باشگاه خبرنگاران: اکرم قدیمی رئیس انجمن ترویج علم ایران در دومین پیش نشست همایش بین المللی طراحی و توسعه خدمات کتابخانه‌های عمومی با موضوع رویکرد سیاست گذاران به توسعه خدمات کتابخانه های عمومی در شیراز با اشاره به اهمیت و نقش کتابخانه های عمومی بیان کرد: در اسناد بالادستی از جمله سند چشم انداز ۱۴۰۴ کشور و یا اسناد توسعه پنج ساله برای کتابخانه های عمومی نقش روشن و شفافی در نظر گرفته نشده است.

او تصریح کرد: کتابخانه های عمومی می‌توانند از سه راهبرد اصلی برای ایجاد سرمایه اجتماعی بهره ببرند. نخست اینکه کتابخانه ها می‌توانند از طریق تشویق به کار داوطلبانه وعام المنفعه سبب افزایش مشارکت در فعالیت‌های جامعه محلی شوند و دوم آن که کتابخانه ها می‌توانند ظرفیت خود را به عنوان یک مکان غیررسمی برای ملاقات مردم با یکدیگر توسعه دهند و سوم اینکه کتابخانه ها می‌توانند با توجه به نقش خود یعنی فراهم آوری خدمات جهانی برای عموم اقدام به تولید سرمایه اجتماعی کنند.

قدیمی ادامه داد: کتابخانه ها همواره بازتابی از اوضاع اجتماعی زمان خود بوده‌اند و رشد فرهنگی یک جامعه موجب غنای کتابخانه های آن و در مقابل رکود کتابخانه به ضعف فرهنگی جوامع مربوط است.

رئیس انجمن ترویج علم ایران افزود: تعداد کتابخانه های عمومی خوب و خدمات دهی به افراد بیشتر را نشانه جامعه سالم‌تر دانست و با اشاره به سرانه مطالعه ایرانی‌ها که بین شانزده دقیقه و ۲۳ ثانیه است.

او گفت: طبق اعلام نهاد کتابخانه های عمومی کشور در حال حاضر ۳ هزار و ۶۳۱ باب کتابخانه عمومی شامل ۲ هزار و ۶۸۵ باب کتابخانه نهادی، ۸۵۹ باب کتابخانه مشارکتی و ۲۴ باب کتابخانه مستقل و ۶۳ باب سالن مطالعه در سطح کشور به ارائه خدمات کتابخانه ای می‌پردازد این آمار برای کشور ایران با یک هزار و ۳۰۰ شهر و ۳۷ هزار روستا نشان می‌دهد که تا نرخ مطلوب فاصله زیادی داریم.

قدیمی درباره تحول نسل‌های کتابخانه های عمومی و تأثیر انقلاب‌های صنعتی بر این تحولات توضیح داد و سپس به رویکردهای مختلف در چرخه سیاستگذاری پرداخت.

رئیس انجمن ترویج علم ایران تشخیص مسئله، تعیین راهکارها، تصمیم، اجرا و ارزیابی و نظارت را اجزای اصلی چرخه سیاستگذاری دانست و بیان کرد: سیاستگذاری قرار است در حل مشکل مشارکت کند یا حداقل در کاهش مشکلات نقش داشته باشد که در مرحله ارزیابی چرخه سیاست گذاری نتایج در نظر گرفته شده سیاست‌ها در مرکز توجه قرار می‌گیرد.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار