تغییر الگوی کشت و درآمدزایی از مهمترین دلایل افزایش تولید گیاهان دارویی در استان فارس بوده که سالانه بیش از ۴۰ هزار تن انواع گیاهان دارویی به ارزش ۲۵ میلیون دلار به کشورهای حوزه خلیج فارس، انگلستان، آلمان، ژاپن، ترکیه، چین و فرانسه صادر می شود.
کد خبر: ۱۰۵۲۸۱۴
تاریخ انتشار: ۰۵ تير ۱۴۰۱ - ۱۲:۲۵ 26 June 2022

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از شیراز، وابستگی اقتصاد کشور به نفت طی چند دهه گذشته مانع از بروز سایر توانمندی ها و ظرفیت های بالقوه اقتصادی کشورمان شده است.

گیاهان دارویی؛ گنجینه اقتصادی

تابناک فارس به نق از علم و فناوری: یکی از ظرفیت‌های بالقوه کشورمان که می‌تواند زمینه یک جهش اقتصادی در دراز مدت را برای کشور فراهم کند و به تبع آن منابع سرشار ارزی را نیز نصیب کشورمان نماید، تولید گیاهان دارویی است. ایران یکی از کشور های منحصر به فرد در زمینه کشت گیاهان دارویی می باشد، چرا که تقریباً اکثر گونه‌های گیاهی دارویی دنیا، در ایران امکان کشت و تولید دارند.

استان چهارفصل فارس، با ویژگی های اقلیمی و تنوع آب و هوایی که دارد، از مناطق مهم رویش انواع گیاهان دارویی می باشد و با تولید ۵۰ درصد گیاهان دارویی کشور رتبه نخست پرورش و صادرات گیاهان دارویی را به خود اختصاص داده است.

تغییر الگوی کشت و درآمدزایی از مهمترین دلایل افزایش تولید گیاهان دارویی در استان فارس بوده که سالانه بیش از ۴۰ هزار تن انواع گیاهان دارویی به ارزش ۲۵ میلیون دلار به کشورهای حوزه خلیج فارس، انگلستان، آلمان، ژاپن، ترکیه، چین و فرانسه صادر می شود.

 

حرکت رو به جلوی سروستان در کاشت و تولید گیاهان دارویی

سروستان یکی از شهرستان های استان فارس است که از چندی پیش با برنامه ریزی های صورت گرفته، اقدامات خوب و گام های موثری را در کاشت و تولید گیاهان دارویی با اولویت گیاهان با نیاز آب کم برداشته است.

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان سروستان از کاشت شش گونه جدید گیاهان دارویی در سطح ده هکتار از اراضی شهرستان خبر داد.

محمد صادق فانی گفت: گونه های جدید گیاهان دارویی کشت شده در شهرستان سروستان شامل نعنا ایتالیایی، اسطوخودوس، آویشن باغی، آویشن شیرازی، مرزنجوش و چای ترش می شود.

وی درخصوص خواص و موارد استفاده این گیاهان خاطر نشان کرد: گیاه اسطوخودوس جهت درمان سر درد، پیشگیری یا درمان بیماری‌های قلبی، درمان زخم دهانی، کاهش استرس، درمان لاغری، کاهش وزن، پاکسازی کبد، درمان سرماخوردگی و.... مورد استفاده قرار می گیرد.

سرپرست جهاد کشاورزی شهرستان سروستان اضافه کرد: از خواص درمانی گیاه دارویی آویشن می توان به مواد مؤثره آویشن باغی که خلط آور بوده و برای معالجه سرفه مورد استفاده قرار می گیرد، اشاره کرد و برای درمان سرفه، درمان گلودرد و برونشیتو آسم استفاده فراوان می شود.

وی همچنین گفت: مواد مؤثره آویشن باغی درصنایع غذایی به مقادیر فراوان کاربرد دارد. از تیمول و کارواکرول آن بعنوان نگهدارنده مواد غذایی درصنایع غذایی استفاده می شود. اسانس آویشن باغی همچنین خاصیت شدید ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد.

فانی درمورد گیاه دارویی مرزنجوش و خواص آن توضیح داد: گیاه مرزنجوش حاوی مواد معدنی مانند کلسیم، آهن و منگنز و ویتامین‌ها مانند ویتامین K،A، C، B6 و فولات است. خواص و فواید درمانی مرزنجوش فراوان است که از جمله آن می توان به مواردی مانند کمک به سلامت دستگاه گوارش، کمک به درمان استرس و اضطراب، تسریع درمان شکستگی، درمان سرفه، درمان اسهال، از بین بردن لکه‌ های خونی چشم، رفع گرفتگی بینی، مبارزه با سرطان، سلامت قلب و عروق، کنترل میل جنسی، ادرار آوری، افزایش تعریق، کاهش مشکلات هورمونی و کاهش فشار خون اشاره کرد.

این مقام مسئول چای ترش را از دیگرگیاهان دارویی تازه کشت شده در شهرستان سروستان عنوان کرد و پیرامون فواید و خواص آن تصریح کرد: یکی از مهمترین خواص چای ترش این است که خواصی مشابه با انسولین دارد و بر بهبودی بیماران دیابتی موثر است. در یک تحقیق در سال 2013، عصاره چای ترش را به نمونه ‌های آزمایشگاهی مبتلا به دیابت تزریق کردند و نکته جالب توجه این بود که سطح گلوکز در آنها کاهش یافت.

وی ادامه داد: معمولا بیماران دیابتی، اضافه وزن و چربی خون هم دارند. این افراد بیش از دیگران در معرض سکته ‌های قلبی و عروقی قرار دارند لذا مصرف چای ترش به کاهش کلسترول بد خون نیز کمک می‌کند. چای ترش آنتی اکسیدان فراوانی دارد که باعث افزایش سوخت ‌وساز بدن و چربی‌ سوزی نیز می ‌شود.

به گفته فانی؛ این طرح با مشارکت بخش خصوصی به عنوان زنجیره تولید انجام شده و گیاهان دارویی تولید شده توسط شرکت فرآوری و اسانس گیری شده و در قالب عرقیات و داروی گیاهی روانه بازار مصرف داخل و خارج کشور خواهد شد.

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان سروستان با بیان اینکه در حال حاضر سطح زیر کشت گیاهان دارویی در شهرستان سروستان به 730 هکتار رسیده است، تصریح کرد: عمده این سطوح به کشت 546 هکتاری دیم زیر سبز و 125 هکتاری زعفران اختصاص دارد.

فانی با اشاره به اینکه گل محمدی و گلنار فارسی از دیگر گیاهان دارویی شهرستان سروستان است، اظهار کرد: در مناطقی مانند تزنگ و کوهنجان این شهرستان که دسترسی به منابع آب شیرین وجود دارد کشت آبی گیاهان دارویی انجام می شود.

وی با تاکید بر اینکه گیاهان دارویی مقاوم به خشکی و کم آب بر هستند، ابراز کرد: کشت این گیاهان به صورت نشایی و با استفاده از سیستم تیپ آبیاری می شوند.

 

سهم نه چندان زیاد ایران از تجارت جهانی گیاهان دارویی

سهم تجارت جهانی از محصولات گیاهی دارویی حدود ۱۲۴ میلیارد دلار می باشد اما سهم کشور ما تنها کمی بیش از ۵۰۰ میلیون دلار در سال است، در واقع سهم کشور ما حدود نیم درصد از کل سهم تجارت جهان در حوزه گیاهان دارویی می باشد.

امارهای صادراتی محصولات گیاهان دارویی ایران طی سال های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۸ حاکی از ارزآوری انهاست. بطوری که در ۹ سال اخیر 120 درصد رشد داشته است. بر اساس آمار های کارشناسی شده سازمان توسعه و تجارت ایران، صادرات گیاهان دارویی طی چهار ماهه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به لحاظ ارزش 120درصد و از نظر وزنی 46 درصد رشد نشان می‌دهد. از آنجا که گیاهان دارویی به اندازه یک چهارم محصولات دیگر نیاز به آبیاری دارند، می توانند جایگزین خوبی برای محصولات پرآب باشند.

 

گیاهان دارویی جایگزینی مناسب برای کشت در فارس

کشاورزان استان فارس می توانند با توجه به شرایط اقلیمی و کم آبی، اقدام به کشت های کم آب تر کنند و با دریافت حمایت‌هایی از سازمان جهاد کشاورزی علاوه بر احیای این گیاهان ارزشمند، اشتغالزایی پایدار و درآمدزایی مناسبی نیز داشته باشند. فراوری گیاهان دارویی و سپس ارائه انها به بازارهای داخلی و خارجی باعث اشتغالزایی بیشتر و تولید ارزش افزوده می شود، به طوری که استان فارس می‌تواند بالاترین درآمد را از طریق فرآوری گیاهان دارویی کسب کند.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار