کتیرا، یک محصول گیاهی است که کاربرد‌های گوناگونی دارد و می‌تواند به شکل‌های مختلف مصرف شود.
کد خبر: ۱۰۶۸۷۹۵
تاریخ انتشار: ۳۰ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۷:۳۹ 21 September 2022

تابناک فارس به نقل از  باشگاه خبرنگاران جوان: کتیرا، خواص بسیار شگفت انگیزی دارد و کمتر کسی پیدا می‌شود که با شنیدن خواص کتیرا، حداقل یک بار آن را امتحان نکند. در ادامه‌ی این مطلب، به خواص و کاربرد‌های گسترده‌ی کتیرا اشاره خواهیم کرد.

شاید برای برخی افراد، این سوال به وجود بیاید که کتیرا چیست و از کجا می‌آید؟ کتیرا، یک محصول گیاهی است که کاربرد‌های گوناگونی دارد و می‌تواند به شکل‌های مختلف مصرف شود. کتیرا، از گیاهی به نام گون به دست می‌آید. گون، در مناطق کوهستانی، به مقدار فراوانی وجود دارد و دارای انواع مختلف است.

کتیرا، صمغ گیاه گون است. به دلیل اینکه کتیرا از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، نام دیگر گیاه گون، کتیرا است. گون، یک گیاه کوتاه قد است و حالت بوته‌ای دارد. کتیرا، خاصیت چسبندگی بسیار بالایی دارد و بدون بو و مزه نیز هست.

کتیرا، از نظر ساختار شیمیایی، بسیار منشعب است و ساختمان پیچیده‌ای دارد. کتیرا، یک نوع کربوهیدرات از نوع پلی ساکارید است. پلی ساکارید ها، از چندین واحد کوچک به نام مونو ساکارید تشکیل شده اند و ساختار زنجیره‌ای دارند. مولکول‌های کتیرا، ساختار زنجیره‌ای چند شاخه و بسیار منشعبی دارند.

کتیرا، یک صمغ محلول در آب است. یعنی اگر کتیرا را در آب بریزیم، در آن حل می‌شود. حل شدن کتیرا در آب، باعث ایجاد یک محلول کلوئید می‌شود. محلول‌های کلوئید، محلول‌هایی هستند که مولکول‌های ریز و درشت فراوانی دارند و نور از آن‌ها عبور نمی‌کند. برای مثال، سس مایونز، یکی از محلول‌های کلوئیدی است.

 

برای به دست آوردن کتیرا، باید صمغ گیاه گون از آن استخراج شود. این فرایند، بسیار ساده است و نیازی به دستگاه و یا علم خاصی ندارد. ایران، بزرگترین تولید کننده‌ی کتیرا در جهان است. مناطق کوهستانی که در ایران وجود دارند، سرشار از گیاه گون هستند. این امر، باعث شده است که ایران به یکی از بزرگترین تولید کنندگان کتیرا تبدیل شود.

به طور کلی، گیاه کتیرا در منطقه‌ی خاور میانه، به فراوانی وجود دارد و کشور‌هایی که در خاور میانه هستند، جزو تولید کنندگان اصلی کتیرا شناخته می‌شوند.

برای به دست آوردن کتیرا، ابتدا باید ساقه گیاه به وسیله یک جسم تیز خراش داده شود. در نتیجه، سلول‌های پارانشیمی برای بهبود خراش‌های ایجاد شده، آب جذب می‌کنند و به صورت صمغ گون در می‌آیند و فشار ایجاد شده در اثر افزایش حجم سلول‌های پارانشیمی، باعث بیرون رانده شدن آن‌ها از خراش‌ها می‌شود. پس از اینکه صمغ گیاه گون از خراش‌ها خارج شد، بر روی ساقه گیاه می‌ماند، تا اینکه در اثر مجاورت با هوا، رطوبت خود را از دست داده و خشک می‌شود. با خشک شدن صمغ گیاه گون، کتیرا به دست می‌آید.

خواص کتیرا برای بدن
کتیرا، علاوه بر اینکه در صنایع مختلف کاربرد دارد، می‌تواند برای بدن نیز بسیار مفید باشد. به طور کلی، کتیرا یکی از پرکاربرد‌ترین مواد در طب سنتی است و در تولید لوازم بهداشتی نیز به کار می‌رود. در ادامه‌ی این مطلب، به معرفی و بررسی برخی از خواص کتیرا خواهیم پرداخت.

۱. تقویت سیستم ایمنی بدن با کتیرا
یکی از خواص کتیرا، تقویت سیستم ایمنی بدن انسان است. کتیرا، می‌تواند در درمان سرماخوردگی نقش مؤثری داشته باشد. افرادی که مبتلا به سرفه‌ی مکرر هستند، می‌توانند با مصرف کتیرا، سیستم ایمنی خود را تقویت کرده و در نتیجه، سرفه‌های مکرر را درمان کنند.

یکی از مهم‌ترین کاربرد‌های کتیرا در طب سنتی، استفاده‌ی آن برای درمان عفونت است. عفونت، هنگامی ایجاد می‌شود که باکتری‌ها در یک نقطه از بدن تجمع پیدا کنند. در این حالت، بافت تغییر شکل می‌دهد و ترشحات غیر معمولی از آن مشاهده می‌شود. کتیرا، با تقویت سیستم ایمنی بدن، می‌تواند سرعت بهبود عفونت را افزایش دهد.

۲. کاهش وزن با کتیرا

یکی از خواص کتیرا، کاهش وزن است. کتیرا، سرشار از فیبر است. فیبر ها، نوعی از بافت‌های گیاهی هستند که برای کاهش وزن بدن بسیار مفید هستند. فیبر ها، به مقدار بسیار ناچیز جذب بدن می‌شوند، اما در همان حالت، باعث کاهش احساس گرسنگی می‌شوند. این حالت، سرعت کاهش وزن را سریع‌تر می‌کنند.

مواد موجود در کتیرا، باعث افزایش میزان سوخت و ساز بدن نیز می‌شوند. در نتیجه، سوخت و ساز بدن افزایش پیدا خواهد کرد و با افزایش مصرف انرژی، وزن بدن در طول زمان، کاهش پیدا می‌کند.

۳. بهبود فرایند‌های گوارشی با کتیرا
یکی از مهم‌ترین بخش‌های لوله گوارش، باکتری‌های مفیدی هستند که در آن قرار دارند و می‌توانند فرایند گوارش غذا را بهبود بخشند. باکتری‌های مفید موجود در لوله گوارش، به موادی نیاز دارند که با به دست آوردن آنها، می‌توانند بهتر فعالیت کنند و به تعدادشان افزوده شود. یکی از موادی که باکتری‌های مفید لوله گوارش به آن نیاز دارند، فیبر است.

فیبر، یکی از موادی است که در کتیرا به فراوانی وجود دارد. در نتیجه، مصرف کتیرا می‌تواند باعث بهبود عملکرد باکتری‌های مفید روده شود و فرایند گوارش، بهتر انجام خواهد گرفت.

۴. تقویت قوای جنسی در مردان با کتیرا
کتیرا، میل جنسی در مردان را افزایش می‌دهد. مشکلاتی مانند انزال در شب، برای بسیاری از مردان به وجود می‌آید. مصرف کتیرا، می‌تواند از انزال در شب جلوگیری کند. مردانی که دچار مشکلات جنسی هستند، با مصرف کتیرا، می‌توانند بسیاری از مشکلات جنسی خود را از بین ببرند و زندگی سالم‌تر و بهتری را تجربه کنند.

۵. جلوگیری از ایجاد گرمازدگی و درمان آن

کتیرا، از موادی است که می‌تواند بدن را خنک کند و مصرف آن در بازه‌های زمانی مرتب، می‌تواند بدن را خنک نگه دارد. در فصل‌های گرم سال، هنگامی که گرمای هوا بیش از آستانه تحمل افراد است، مصرف کتیرا، می‌تواند باعث خنک سازی بدن شود. در نتیجه، کتیرا از گرمازدگی جلوگیری می‌کند.

اگر دچار گرمازدگی شدید، کتیرا، می‌تواند سرعت بهبودی شما را به میزان قابل توجهی بالا ببرد. خاصیت خنک کنندگی کتیرا، باعث افزایش میزان مصرف آن در فصول گرم سال می‌شود.

۶. روشن کردن پوست و حالت دادن به مو

کتیرا، به دلیل داشتن مواد ضد پیری، مانند فیبر‌های محلول در آب، می‌تواند فرایند پیر شدن پوست را کند‌تر کند. افرادی که کتیرا مصرف می‌کنند، نسبت به افرادی که آن را مصرف نمی‌کنند، پوست شاداب تری دارند.

کتیرا، به عنوان حالت دهنده مو نیز استفاده می‌شود. کتیرا به سبب داشته پلی ساکارید‌های رشته ای، آب فراوانی جذب می‌کند و حالت ژله‌ای پیدا می‌کند. چسبناک و ژله‌ای بودن کتیرا، باعث می‌شود که حالت دادن به مو‌ها راحت‌تر انجام شود. مصرف کتیرا، فرایند سفید شدن مو‌ها را به تأخیر می‌اندازد.

۷. تنظیم قند خون با کتیرا
در طب سنتی، به افرادی که دچار دیابت هستند، مصرف کتیرا توصیه می‌شود. کتیرا، موادی دارد که در بدن باعث تنظیم قند خون می‌شوند. در نتیجه، سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت کاهش پیدا می‌کند.

۸. افزایش حجم سینه با کتیرا
زنانی که می‌خواهند حجم سینه خود را افزایش دهند، می‌توانند از کتیرا استفاده کنند. کتیرا، تأثیر قابل توجهی در افزایش حجم سینه‌ها دارد. در نتیجه، زنانی که می‌خواهند سینه‌های بزرگ تری داشته باشند، می‌توانند در بازه‌های زمانی مشخص، از کتیرا استفاده کنند.

۹. درمان یبوست با کتیرا
کتیرا، می‌تواند یبوست را نیز درمان کند و از ایجاد شدن دوباره آن جلوگیری کند. موادی که در کتیرا وجود دارند، می‌توانند باعث تحریک ماهیچه‌های روده‌ای شوند. کتیرا، به سبب وجود پلی ساکارید‌های گوناگون، آب فراوانی جذب می‌کند و حالت ژله‌ای دارد. در نتیجه، می‌تواند از ایجاد یبوست جلوگیری کند.

۱۰. درمان بی اختیاری در دفع ادرار با کتیرا
در صورتی که دستگاه تخلیه ادرار دچار التهاب شود، یا اینکه ماهیچه‌های موجود در این بخش دچار مشکل شده باشند، ممکن است که بی اختیاری در دفع ادرار به وجود بیاید. مصرف کتیرا، می‌تواند باعث آرام سازی ماهیچه‌های ادراری مانند مثانه شود. همچنین، مواد موجود در کتیرا، التهابات به وجود آمده در دستگاه تخلیه ادرار را درمان می‌کنند. در نتیجه، بی اختیاری ادرار درمان می‌شود.

۱۱. تقویت بدن پس از زایمان با کتیرا
بدن مادران پس از زایمان، دچار ضعف می‌شود و مدتی طول می‌کشد تا دوباره به حالت عادی بر گردد. کتیرا، می‌تواند در بازگشت قدرت مادران پس از زایمان، نقش داشته باشد. در نتیجه، مادران می‌توانند پس از زایمان، با مصرف کتیرا، سریع‌تر قدرت بدنی خود را به دست بیاورند.

جمع بندی مطالب و سخن پایانی

کتیرا، یکی از موادی است که کاربرد‌های بسیار گسترده‌ای در زمینه صنعتی و پزشکی دارد. ایران، به عنوان بزرگ‌ترین تولید کننده‌ی کتیرا در جهان، می‌تواند نیاز جهان به این ماده را به راحتی تأمین کند و باعث پیشرفت در زمینه‌های مختلف شود. خواص کتیرا، بسیار زیاد هستند و مصرف آن محدودیتی ندارد. البته ممکن است که افرادی به کتیرا حساسیت نشان دهند. در نتیجه، مصرف کتیرا برای افرادی که به آن حساسیت دارند مناسب نیست.

برچسب ها: کتیرا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار