به گزارش خبرنگار تابناک از استان فارس، آمار مرگومیر ناشی از هاری در شیراز طی سه سال گذشته به ۷ نفر رسیده است. احمدرضا رضایی، کارشناس بیماریهای مشترک انسان و حیوان در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در گفت و گو با خبرنگار تابناک در استان فارس گفت: این آمار بیانگرافزایش جمعیت سگهای ولگرد وبه دنبال آن آمار هاری در شیراز و مناطق اطراف آن است و زنگ خطری برای سلامت عمومی محسوب میشود.
وی افزود: هاری بیماریای است که از حیوانات پستاندار مانند سگ، گربه و گوسفند به انسان منتقل میشود. در صورت عدم واکسیناسیون پس از گزش، این بیماری قطعاً منجر به مرگ خواهد شد.
رضایی از مردم خواست از تغذیه حیوانات خیابانی خودداری کنند و مدیریت پسماند را جدی بگیرند. وی گفت: لازم است پسماندهای خانگی حداکثر نیم ساعت قبل از رسیدن خودرو جمعآوری زباله بیرون گذاشته شود.
این کارشناس مسئول تأکید کرد که در صورت تماس با بزاق حیوان یا گزش، حتی اگر ظاهر پوست سالم باشد، احتمال ورود ویروس از زخمهای میکروسکوپی وجود دارد.
به گفته وی هشدار داد که هرچه محل گزش به مغز نزدیکتر باشد، علائم زودتر بروز میکنند و خطر مرگ افزایش مییابد.
افزایش حیوانگزیدگی و خطرات ناشی از آن
این کارشناس با اشاره به افزایش ۱۳.۱ درصدی حیوانگزیدگی در سال جاری گفت: تغذیه ناآگاهانه و مدیریت نامناسب پسماند، به رشد جمعیت سگها و گربههای بدون صاحب دامن زده است. این مسئله خطر انتقال بیماریهایی نظیر هاری، سالک و طاعون را افزایش میدهد.
راهکارها و اقدامات پیشگیرانه
رضایی با اشاره به اهمیت واکسیناسیون در پیشگیری از هاری، افزود: پس از گزش حیوان، شستوشوی زخم با آب و صابون به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه و مراجعه فوری به مراکز درمانی الزامی است. در شیراز، مراکز بهداشت شهدای والفجر و بوستان آماده ارائه خدمات شبانهروزی هستند.
وی تأکید کرد که گروههای حامی حیوانات باید راهکارهای اجرایی و قانونی برای کنترل جمعیت حیوانات بدون صاحب ارائه کنند. رضایی افزود: "ساماندهی خرید و فروش حیوانات خانگی و آموزش نحوه مراقبت از آنها نیز میتواند در کاهش این معضل مؤثر باشد.
هشدار و امیدواری
وی یادآور شد: گردش ویروس هاری در شیراز، هشداری جدی برای سلامت عمومی است. با همکاری مردم، گروههای حامی و مسئولین میتوانیم این چالش را مدیریت کنیم و سلامت جامعه را ارتقا دهیم.
مهرداد شبیری
انتهای پیام//