به گزارش تابناک از فارس؛سید عباس عراقچی، در نخستین اجلاسیه منطقهای دیپلماسی اقتصادی در شیراز، ضمن تبیین اهمیت دیپلماسی استانی، اظهارداشت: رویکرد به معنای تمرکززدایی از سیاست خارجی نیست و هدایت و راهبری سیاست خارجی همچنان باید از تهران و از طریق وزارت امور خارجه انجام شود، اما استانها میتوانند به عنوان بازوان کمکی، در پیشبرد اهداف دیپلماسی کشور، بهویژه در حوزه اقتصادی، نقش موثری ایفا کنند.
حسن همسایگی؛ محور اصلی سیاست خارجی دولت چهاردهم
وزیر امور خارجه با اشاره به اصول کلان سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران،حُسن همسایگی را اصل نخست این سیاست برشمرد. وی تاکید کرد که این رویکرد در دولت شهید آیتالله رئیسی و وزیر شهید امیرعبداللهیان با قوت بیشتری پیگیری شد و در دولت چهاردهم نیز بر همین مبنا ادامه خواهد یافت.
عراقچی محیط همسایگی را محیط امنیت و منافع ملی کشور دانست و افزود:ظرفیتهای موجود در این حوزه به تنهایی برای پیشرفت و توسعه کشور کفایت میکند و باید این ظرفیتها کشف و به نحو احسن مورد بهرهبرداری قرار گیرند. وی با تاکید بر اهمیت ویژه حوزه خلیج فارس، دیپلماسی استانی را در این منطقه حیاتی دانست.
نقش وزارت خارجه: یخشکن اقتصاد، نه فروشنده کالا
عراقچی با تشریح جایگاه وزارت امور خارجه در دیپلماسی اقتصادی، اذعان داشت که وظیفه این وزارتخانه انجام کار اقتصادی و فروش کالا نیست.
وی با تمثیل وزارت خارجه به کشتی یخشکن، توضیح داد: این کشتی بار حمل نمیکند، بلکه مسیرهای یخزده را باز میکند تا کشتیهای تجاری دیگر بتوانند عبور و مرور کنند.
به گفته وی، وظیفه اصلی وزارت خارجه، راهگشایی، مانعزدایی، تسهیلگری، شناسایی بازارهای جدید و اتصال تجار است و ارتباط نزدیک این وزارتخانه با فعالان اقتصادی برای موفقیت دیپلماسی اقتصادی حیاتی است.
خنثیسازی تحریمها: وظیفه ملی
وزیر امور خارجه، تحریمها را یکی از موانع مهم پیشروی کشور دانست و تاکید کرد که در کنار تلاش برای رفع تحریمها، خنثیسازی و دور زدن آنها نیز وظیفه ملی است.
عراقچی یادآور شد: هرچه در خنثیسازی تحریمها موفقتر باشیم، تحریمکنندگان ناامیدتر میشوند و این مسئله به تقویت موضع ایران در مذاکرات کمک میکند وهمچنین مقاومت مردم و توانایی تجار را عامل اصلی عدم فلجکنندگی تحریمها عنوان کرد.
عراقچی با تاکید بر تفکیک مسئولیتها، روشن ساخت که سیاستگذاری اقتصادی بر عهده وزارت امور خارجه نیست.
وی این مسئولیت را بر عهده وزارت اقتصاد، سایر وزارتخانهها و بانک مرکزی دانست و وظیفه وزارت خارجه را تسهیل و پیوند دادن ظرفیتهای خارج از کشور به داخل بیان کرد.
دیپلماسی استانی: فعالسازی ظرفیتهای پنهان
وزیر امور خارجه با تشریح مفهوم دیپلماسی استانی، هدف از آن را فعالسازی استانهای کشور در حوزه سیاست خارجی و کمک به پیشبرد آن برشمرد.
وی با اشاره به تجربه استانهای مرزی، تاکید کرد که بسیاری از مشکلات مرزی، اعم از قاچاق و امنیت، با تعامل مستقیم استانهای مرزی دو کشور قابل حل است و این ارتباطات میتواند کارآمدتر از رفت و آمدهای رسمی باشد.
عراقچی به سابقه تاریخی و روابط گسترده استان فارس با کشورهای حاشیه خلیج فارس اشاره کرد و بر لزوم فعالسازی ظرفیتهای این استان در حوزههای گردشگری، فرهنگی و اقتصادی تاکید کرد.
وزیر امور خارجه، از مسئولان استانی خواست تا ظرفیتها و نیازهای خود را به همکاران وزارت امور خارجه در پنلهای بعدی منتقل کنند و با معاون اقتصادی وزارت امور خارجه در ارتباط مستمر باشند.
وی با تاکید بر اینکه به مجلس تعهد داده است که در هماهنگی کامل با آن پیش خواهد رفت، هدف از این جلسات را امنیت، منافع ملی و عزت کشور دانست و اظهار داشت که به هیچ عنوان نگاه نمایشی به این نشستها ندارد.
/س/