غذا‌های دریایی مانند ماهی و میگوی آب شور سرشار از منابع غذایی ید هستند.
کد خبر: ۱۰۲۴۳۲۶
تاریخ انتشار: ۰۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۶ 24 January 2022

تابناک فارس به نقل از باشگاه خبرنگاران: کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب گفت: ید یکی از عناصر نادر در طبیعت است که بدن انسان روزانه به میزان کمی به آن نیاز دارد. مهم‌ترین کارکرد ید در بدن شرکت در ساختمان هورمون‌های تیروئیدی است که نقش مهمی در رشد و تکامل اندام‌های حرکتی و سیستم عصبی، عملکرد طبیعی مغز، حفظ دمای بدن، تولید انرژی و سوخت و ساز ایفا می‌کند.

محسن کیالی گفت: غذا‌های دریایی مانند ماهی و میگوی آب شور سرشار از منابع غذایی ید هستند؛ همچنین مقدار ید موجود در شیر، لبنیات و تخم مرغ با توجه به میزان ید خاکی که حیوان در آن پرورش یافته، متغیر است. از آنجایی که خاک بسیاری از مناطق جهان از جمله ایران میزان ید کافی ندارد و همچنین سرانه مصرف غذا‌های دریایی در ایران پایین است، مصرف نمک یددار برای پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید، ضرورت دارد.

عوارض کمبود ید
او گفت:کمبود ید در سنین مختلف عوارض گوناگونی دارد؛ از اختلالات ناشی از کمبود ید می‌توان به گواتر، عقب افتادگی جسمی و ذهنی، اختلالات عصبی و روانی، مرده زایی، لوچی چشم، کر و لالی، سقط جنین و ناهنجاری‌های مادرزادی و کاهش ضریب هوشی در کودکان اشاره کرد.

سنگ نمک یا نمک تصفیه شده؟
کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب گفت: در اکثر جوامع، روزانه به میزان معینی نمک مصرف می‌شود، در نتیجه خانواده با مصرف آن به آسانی ید موردنیاز خود را دریافت می‌کند؛ از طرفی اضافه کردن ید به نمک تاثیری بر بو یا طعم آن نداشته و اثر سوء نیز برای مصرف کننده ندارد.

این کارشناس گفت: همچنین در طی فرآیند تصفیه، ناخالصی‌های محلول و نامحلول نمک و فلزات سنگین از آن حذف می‌شود؛ نمک‌های غیر تصفیه علاوه بر نداشتن ید، حاوی ناخالصی‌های نامحلول نظیر شن، ماسه، گچ و ناخالصی‌های محلول، از جمله عناصر سمی سرب، کادمیم و آرسنیک هستند که در درازمدت می‌تواند باعث ایجاد بیماری‌های کلیوی، گوارشی، مسمومیت، کم خونی و حتی سرطان شود، بنابراین باید در هنگام خرید به درج عنوان «نمک تصفیه شده یددار» روی بسته بندی توجه کرد.

نحوه نگهداری نمک یددار تصفیه شده
محسن کیالی گفت: نمک یددار تصفیه شده باید دور از نور، رطوبت و در ظروف درب بسته از جنس پلاستیک، چوب، سفال و شیشه‌های تیره رنگ نگهداری شود؛ همچنین لازم است به توصیه‌های زیر در خصوص مصرف نمک یددار تصفیه شده توجه کنیم:

میزان مورد نیاز نمک روزانه هر فرد بالغ معادل سه تا پنج گرم است.

برای حفظ بیشترین میزان ید در نمک، بهتر است در انتهای زمان طبخ غذا نمک به آن اضافه شود.

برای پرهیز از مصرف بیش از حد نمک، نمکدان را سر سفره نیاوریم.

از مصرف غذا‌های آماده، کنسروها، آجیل‌های شور، پفک، چیپس، سوسیس و کالباس که میزان نمک آن‌ها بالاست، پرهیز کنیم.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار