با آغاز سال جدید و سفر‌های نوروزی، یکی از عواملی که جان افراد به ویژه مسافران نوروزی را به خطر می‌اندازد، مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن یا همان مرگ خاموش است.
کد خبر: ۱۰۳۴۸۹۵
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۰ 19 March 2022

تابناک فارس به نقل از صدا و سیما: مدیر حوادث و فوریت‌های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت:مونوکسیدکربن را قاتل خاموش نیز می‌نامند؛ گازی که به آرامی وارد خون شده و با جایگزین شدن به جای اکسیژن، جان فرد را تا حد مرگ به خطر می‌اندازد.
دکتر محمدجواد مرادیان افزود:با افزایش انواع مختلف وسایل گرمایشی در زندگی بشر، برخی بی احتیاطی‌ها موجب شده تا مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن به عنوان یکی از علت‌های مرگ شناخته شود؛ مرگی خاموش که به عقیده کارشناسان، ابتدا بسیار مشابه به سردرد ساده است و به تدریج فرد را به کام مرگ فرو می‌برد.

وی ادامه داد:همچنین با افزایش آمار این نوع از مسمومیت‌ها در فصل‌های سرد سال، نیاز به توجه کافی افراد به ایمنی وسایل گرمایشی است.
به گفته دکتر مرادیان در سفر‌های نوروزی به برخی مناطق کشور، هنوز نیاز به استفاده از وسایل گرمایشی در هنگام اقامت‌های طول سفر وجود دارد و بر همین اساس لازم است خانواده‌ها با حساسیت بیشتری نسبت به سلامت خود و اعضای خانواده با پرهیز از برخی رفتار‌های مخاطره آمیز مانند استفاده از گاز پیک نیک در داخل چادر، از کارکرد درست وسایل گرمایشی مانند دودکش بخاری، شومینه و پکیج مطمئن شوند.
او خاطر نشان کرد:توجه به داغ بودن دودکش، بهترین آزمایش سلامت دودکش بوده و اگر لوله دودکش بخاری، سرد است، دلیل آن خارج نشدن محصولات احتراق و گاز‌های سمی از دودکش بوده که در این صورت باید رفع نقص شود؛ همچنین نصب کلاهک مخصوص برای دودکش در پشت بام‌ها برای جلوگیری از انتشار و برگشت گاز مونوکسیدکربن در محیط منزل نقش مهمی دارد و باید به یاد داشته باشیم که استفاده از دودکش‌های آکاردئونی آلومینیومی به علت نبود امکان آب بندی در ابتدا و انتها خطرناک است.
مدیر حوادث و فوریت‌های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت:رنگ شعله بخاری و وسایل پخت و پز نیز باید آبی باشد و چنانچه رنگ شعله قرمز، زرد و یا نارنجی باشد، به علت نقص در سوخت رسانی و کمبود اکسیژن در محیط است که باید تعمیر شود؛ در صورت استفاده از وسایل گرمایشی مانند بخاری و شومینه نیز نباید تمامی روزنه‌های جریان هوا در منزل و به ویژه اتاق خواب مسدود شود.

او با بیان اینکه نصب آبگرمکن در حمام و روشن کردن شعله‌های اجاق گاز در آشپزخانه برای گرم نگهداشتن محیط داخل خانه، دو علت دیگر از بروز مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن است که باید از آن پرهیز کردافزود:گاز مونوکسید کربن، گازی بی رنگ و بی بو و دارای میل ترکیب با هموگلوبین است؛ مونوکسیدکربن پس از نفوذ به بدن، مانع از رسیدن اکسیژن به مغز و اندام‌ها شده و فرد دچار نشانه‌هایی مانند ضعف، بی حالی، سردرد و حالت تهوع می‌شود.
دکتر مرادیان ادامه داد:چنانچه فرد در این مرحله متوجه خطر شود، می‌تواند از پیشرفت مسمومیت جلوگیری کند، اما از آنجا که علایم اولیه مسمومیت با مونوکسید کربن با سردرد آغاز می‌شود و به سرماخوردگی شباهت دارد، ممکن است فرد به آن توجه نکند و حتی تصمیم به استراحت در بستر بگیرد که بسیار خطرناک است، بنابراین لازم است نشانه‌های اولیه گاز گرفتگی را جدی بگیریم و ضمن باز کردن درب و پنجره ها، سیستم گرمایشی را بررسی کنیم.
مدیر حوادث و فوریت‌های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با بیان اینکه قرار دادن دودکش در ظرف آب یا قرار دادن آجر روی شعله هیچ تاثیری در کاهش گاز مونوکسید کربن ندارد، همچنین استفاده از بخاری بدون دودکش تنها محدود به اماکن باز بوده و استفاده از آن در اتاق خواب و محیط‌های بسته ممنوع است گفت:با توجه به آمادگی کامل مراکز بهداشتی، درمانی و اورژانس فارس در طول تعطیلات نوروزی، در صورت مشاهده هرگونه نشانه مسمومیت با گاز مونوکسید کربن، به سرعت موضوع را به مرکز اورژانس به شماره تماس ۱۱۵ اطلاع دهید.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار