وقف رودخانه همیشه جاری ست که هیچ گاه از جریان نمی افتد و آن چه از گذشتگان واقف خراسان جنوبی باقی مانده در اولین موزه وقف بیرجند به عنوان نقطه ای امن جای گرفته است.
کد خبر: ۱۱۲۹۴۹۳
تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۶ 02 October 2023

به گزارش تابناک خراسان جنوبی، اینجا باید تاریخ را با آن چه از گذشتگان باقی مانده ورق زد و سفر کرد به سال های دور دور.

در لابه لای آن چه از گذشتگان باقی مانده باید احسان، بخشش و باقیات و صالحاتی را به نظاره نشست که چون رودخانه های همیشه جاری ست و هیچ گاه هم از جریان نمی افتد.

نخستین موزه وقف کشور

 نخستین موزه های وقف کشور که  سال ۱۳۸۲ با همت سازمان اوقاف و امور خیریه و وزارت میراث فرهنگی راه‌اندازی شده، موزه وقف بیرجند است.

در این مجموعه ۹ هزار و ۹۸۰ قطعه از آثار انسان های خیر و واقفان و همچنین مجموعه ای از قرآن‌های خطی که مربوط به دوره صفویه و قبل از آن نگهداری می‌شود.

 همچنین اشیائی همچون چراغ‌های روشنایی، تنگ‌های شیشه‌ای، جا استکانی‌های نقره‌ای، ۳۳۰ نوع وقف‌نامه پارچه‌ای، سنگی و کاغذی که در محتوی آن‌ها زمین و آب وقف عزاداری امام حسین(ع) نگاشته شده از آثار فاخریست  که در این موزه جای گرفته است.

 یکی از مهم‌ترین قرآن‌ها که جزو قرآن‌های دست‌نویس با آب طلا بوده و ارزش بالایی نیز دارد در این موزه نگهداری و محافظت می‌شود و همچنین سماورهای زغالی، انواع قهوه‌جوش و ظرف‌های تاریخی و قدیمی پذیرایی در مجالس، عزاداری‌ها و جشن‌ها، تشت‌های بزرگ مسی برای توزیع آب و شربت در گذرگاه‌ها، شمعدان‌ها و انواع چراغ‌های روشنایی و تُنگ‌های مسی از دیگر اشیا وقفی‌ست که در این موزه گردآوری شده است.

اشیاء وقفی گرد آوری شده

وجود این موزه با همه اشیا وقفی گرد‌آوری شده در آن نشان از عشق و علاقه مردم این خطه از کویر کشور به امام حسین(ع) و همچنین خیراندیشی افراد بزرگی دارد که از همان گذشته فرهنگ وقف در بینشان به عنوان یک مولفه ارزشمند وجود داشته است.

علاوه بر ابزار و اشیای وقفی جمع‌آوری شده در مجموعه موزه وقف، مکان قرار گیری این موزه دارای اهمیت تاریخی بوده به طوری که این مجموعه ارزشمند در ضلع شمالی بنای تاریخی مدرسه شوکتیه ایجاد شده است.

این بنا خود علاوه بر کاربری به عنوان مدرسه در زمان خود به عنوان بزرگترین حسینیه شهر بیرجند به حساب می آمده که در حال حاضر از شاهکارهای معماری شناخته می‌شود و برای گردشگران بسیار جذاب است.

نشانی این موزه در بیرجند، خیابان منتظری ۳، مدرسه و حسینیه شوکتیه است. همچنین ساعت بازدید با هماهنگی اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان بیرجند امکان پذیر است.

حجت‌الاسلام دادخدا خدائی در این خصوص اظهارداشت: وقف صدقه جاریه بوده که مزایا و محاسن آن تمام اقشار جامعه را در بر می‌گیرد.

قدمت فرهنگ اصیل وقف

وی با اشاره به موزه وقف بیرجند به عنوان نخستین موزه وقف کشور گفت: وجود این موزه و اشیایی که در آن نگهداری می‌شود نشانگر قدمت فرهنگ اصیل وقف در بین مردم خراسان‌جنوبی به ویژه مردم بیرجند است.

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه بیرجند و درمیان با بیان اینکه در این موزه آثار نفیس و ارزشمندی در حوزه‌های مختلف وقفی نگهداری می‌شود، گفت: این موزه می‌تواند مکان جذابی برای نشان دادن قدمت وقف در بیرجند و استان باشد که حتی محققان می‌توانند در راستای حفظ آثار ملی و مذهبی و نگاشتن تاریخ کهن وقف در ایران بهره‌برداری کنند.

خدائی خاطرنشان کرد: به مناسبت هفته وقف این موزه برای بازدید علاقندان از ساعت ۱۷ الی ۲۰ باز بوده و مردم می‌توانند به صورت رایگان از این مجموعه بازدید کنند.

برچسب ها: خراسان جنوبی
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار