با مشاهیر اصفهان؛
تابناک: عارفی که در کنار کار عرفان و تسلط بر زبان عربی، به کار روزنامه نگاری در آن دوران نیز پرداخت و او را می توان جزو معدود روحانیونی به شمار آورد که در طول تاریخ کشورمان به حرفه خبرنگاری و کار در روزنامه اشتغال داشته است.
کد خبر: ۲۱۴۳۹۱
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۹ 18 April 2016
به گزارش تابناک اصفهان، با حضور در قبرستان تخت فولاد اصفهان و رفتن بر سر مقبره بابارکن الدین، به قبری در گوشه این تکیه برمیخوریم که با خواندن زندگینامه اش به نکات جالبی در خصوص کار و حرفه این عارف برمیخوریم.

عارفی که در کنار کار عرفان و تسلط بر زبان عربی، به کار روزنامه نگاری در آن دوران نیز پرداخت و او را می توان جزو معدود روحانیونی به شمار آورد که در طول تاریخ کشورمان به حرفه خبرنگاری و کار در روزنامه اشتغال داشته است.

این فرد کسی نیست جز، حاج ميرزا حسن خان جابري انصاري؛ ملقب به «صدرالادباء» در سال 1287 هـ.ق در شيراز متولد شد.

هنوز چهار سال بيشتر نداشت كه با خانواده خويش به اصفهان مهاجرت كرد. در اين زمان مقدمات علوم را نزد پدرش فرا گرفت . دوران تحصيل او نزد پدرش 13 سال طول كشيد و با مرگ نابهنگام وي به بيماري قولنج، پايان يافت.

 در اين مدت ميرزا حسن كتب متداول صرف و نحو و بعضي متون ادب را فرا گرفت. آنچنانكه در 16 سالگي به دستور پدر، شرح ملا علي قاري را بر فقه ابو حنيفه از عربي به پارسي ترجمه نموده و همگان را شگفت زده كرد. ميرزا حسن از محضر عالماني چون آخوند كاشي و جهانگيرخان قشقايي ، شيخ محمد حسن نجفي ، سيد محمد باقر درچه اي كسب علم نمود. در انقلاب مشروطييت ، بزرگان اصفهان او را به وكالت خويش در مجلس برگزيدند ولي بجهاتي نپذيرفت و به روزنامه نگاري روي آورد و مجله «گنجينه انصار» را منتشر كرد.

در سال 1326ق محمد علي شاه قاجار دستور دستگيري وي را به علت همكاري در برپايي انقلاب مشروطه صادر كرد. اما قبل از رسيدن مأموران ميرزا حسن براي زيارت عتبات عاليات از طريق شهركرد به طرف عراق حركت كرد و از حادثه جان سالم به در برد.

او يك سال در عتبات مقدسه اقامت كرد و از محضر درس آيت الله حاج سيد اسماعيل صدر استفاده نمود و به اجازه ايشان معمم شد. پس از بازگشت به ايران و استقرار مشروطيت به درخواست آيت الله شهيد سيد حسن مدرس رياست محكمه جزاي عدليه اصفهان را پذيرفت و ليكن بخاطر دخالت هاي كنسولگري روس پس از چند ماه استعفاء كرد.

وي نويسنده آثار مهمي چون: تاريخ اصفهان و ري و همه جهان، تاريخ نصف جهان و همه جهان، آگهي شهان از كار جهان،آفتاب درخشنده و آثار ديگر است.

همچنين كتاب تفسير حسن كه تفسير سوره حمد و آيات نخست سوره بقره است از ديگر تاليفات ايشان است.

اين اديب فرزانه در سال 1376 هـ .ق دار فاني را وداع گفت و در تكيه بابا ركن الدين به خاك سپرده شد.





منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :