پیوستگی میان دریاچه طشک و دریاچه بختگان از بین رفت و حالا بختگان کاملا خشک شده است و روند خشک شدن دریاچه طشک سرعت بیشتری به خود گرفته است.
کد خبر: ۵۱۴۷۰۰
تاریخ انتشار: ۰۳ آبان ۱۳۹۶ - ۱۹:۱۹ 25 October 2017
12301

هم اکنون نیز شوری دریاچه طشک به ۱۲۰۰ واحد رسیده که حدود ۴ برابر سالهای گذشته است. قبل از وقوع این رویداد، پیشبینی شده بود که فاجعهای زیستمحیطی در انتظار زمینهای پیرامون دریاچه بختگان است. بر طبق این پیشبینی، چاههای پیرامون این دریاچه، نخست شور خواهند شد (برخی از این چاهها هم اکنون شور شدهاند) و سپس تلخ خواهند شد (یعنی زه دریاچه را خواهند کشید). بدین ترتیب آب باقیمانده در چاههای موجود، نه تنها کوچکترین سودی برای کشاورزی نخواهند داشت بلکه در آینده باعث ناباروری زمینهای کشاورزی خواهند شد.  برای بازگشت به شرایط اولی نیز به حداقل چند ده سال زمان نیاز است.

از سوی دیگر، با خشک شدن این دریاچه، دیگر بخار آب از دریاچه برنخواهد خواست و در نتیجه محصولات کشاورزی نیریز و استهبان (به ویژه انجیر و بادام) به شدت کاهش خواهد یافت.

روی دیگر این فاجعه، زمینهای شورهزاری است که به جای دریاچه به چشم میخورد و با وزش هر نسیمی، نمکهای آن همچون پردهای بر روی زمینهای کشاورزی کشیده میشود و حتی اگر آبی از چشمهسارها برای زمینها باقی مانده باشد دیگر زمینهای شورهزار استعداد چندانی برای شکوفایی ندارند. گذشته از این، نمکهای بادآورده برای تندرستی انسانهای ساکن اطراف و جانوران اهلی و وحشی هم زیانآور است و بیماریهای پوستی، ریوی و چشمی افزایش مییابد.

* مهاجرت مردم منطقه  به یزد و شیراز

عضو شورای شهر آباده با اشاره به خشک شدن دریاچه بختگان و طشک در این خصوص گفت: خشک شدن دریاچه باعث افزایش ریزگردها، بیکاری و مهاجرت مردم به یزد و شیراز شده است.

ناصر پی خجسته با اشاره به خشک شدن دریاچه بختگان و طشک گفت: نزدیک به یک دهه است که عوامل مختلف از جمله کاهش بارندگی، احداث سد در بالادست رودخانه ها و شیوه قدیمی آبیاری باعث خشک شدن آب این دریاچه ها شده است که مشکلات زیادی را در پی داشته است. عضو شورای شهر آباده با بیان اینکه کاهش بارندگی مهمترین دلیل خشکسالی این دریاچه ها است، توضیح داد: افزون بر این سدهای بالادستی مانند سد سیوند که تامین کننده آب آشامیدنی شهر شیراز و آب زمین­ های کشاورزی پایین دست و سد کامفیروز که بر روی رودخانه کُر قرار گرفته اند از ورود بخش بزرگی از حق آبه دریاچه جلوگیری می کنند. عضو شورای شهرستان نی ریز عامل دیگر خشکسالی را شیوه قدیمی آبیاری و کشت برنج دانست و تصریح کرد: دولت باید برای حل این مشکل بر روی آبیاری نوین سرمایه گذاری کند.

* بختگان معضل ملی شده است

 پی خجسته با ابراز ناامیدی از آبگیری و احیای دوباره دریاچه ها گفت: خشک شدن دریاچه تبعات فراوانی دارد؛ از جمله باعث افزایش ریزگردها و شیوع بیماری هایی تنفسی و سرطانی شده که در بلند مدت می تواند سلامت مردم این منطقه را تهدید کند. عضو شورای شهر آباده از سفر نمایندگان مجلس، پژوهشگران و مسئولان سازمان محیط زیست به این منطقه خبر داد و بیان کرد: مشکلات این دریاچه به حدی است که به یک معضل ملی تبدیل شده است. عضو شورای شهرستان نی ریز از بین رفتن کشاورزی منطقه و افزایش بیکاری را از دیگر پیامد های خشک شدن دریاچه ها دانست و گفت: مردم منطقه برای تامین زندگی خود و یافتن شغل مهاجرت کرده و در حاشیه شهرهای شیراز و یزد ساکن می شوند که خود مشکلات فراوانی را به وجود می آورد. وی راه حل این مشکل را سرمایه گذاری دولت در کشت درختان دیمی دانست و توضیح داد: دو مشکل عمده خشکی این دریاچه مشکل ریزگردها و بیکاری است که می توان با کاشت درختان به صورت دیمی هر دو مشکل را حل کرد؛ بنابراین این مهم نیازمند دخالت مستقیم دولت است.  عضو شورای شهر آباده در خصوص نقش شوراها در حل این مشکل نیز گفت: ما در شورای شهر پنجم تلاش کرده ایم با پیگیری از نهادهای مربوطه زمینه ایجاد کشاورزی نوین و اصلاح شیوه کشت را فراهم کنیم.

 در گذشته اطراف این دریاچه نخلستان بوده است بنابراین این منطقه زمینه کشت این گونه محصولات را دارد. همچنین کاشت درخت گز و پسته نیز می تواند هم خاک را تثبیت کند و هم صرفه اقتصادی برای ساکنان منطقه داشته باشد.  عضو شورای شهرستان نی ریز افزود: با پیگری از جهاد کشاوری مشخص شد که دولت طرحی برای کاشت دیم کاری درختان در مناطق شیب دار دارد که می توان برای این منطقه استفاده کرد و با واگذاری مناطقی به مردم و حمایت از آنها این کار را تسهیل نمود.

 *رفتن کشاورزی باعث افزایش ناامیدی مردم شده است

 پی خجسته در خصوص طرح انتقال آب از خلیج فارس نیز گفت: این پروژه که از زمان آیت الله رفسنجانی بر سر زبان ها افتاد پروژه ای ملی با هزینه کلان است که بعید می دانم به این زودی انجام شود؛ زیرا به یک عزم ملی نیاز دارد که ما کمتر این را می بینیم.  وی در پایان اضافه کرد: از بین رفتن کشاورزی و تضعیف معیشت مردم باعث افزایش ناامیدی مردم شده است به طوری که اعتقاد دارند دولت آنها را به حال خود رها کرده است. امیدوارم دولت بتواند با برنامه ریزی دقیق این مشکل را برطرف کند.

* زمین شناسان وضع دریاچه را بررسی می کنند

بررسی های زمین شناسی بختگان که از چندی پیش شروع شده اطلاعات مختلفی از وضع این دریاچه در بخش های مختلف زمین شناسی در اختیار محققان قرار داده است. مدیر مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور (مرکز شیراز)  در این خصوص گفت: مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه جنوب کشور (مرکز شیراز) با خشک شدن و بی رمق شدن پهنه های آبی استان فارس، به منظور مدیریت منابع آب و تصمیم سازی بنیادی ارگان های مرتبط، پروژه های تحقیقاتی کاربردی،  بررسی دیرینه دریاچه شناختی دریاچه طشک و بختگان را در دستور کار خود قرار داد.  طهمورث یوسفی ادامه داد: دریاچه بختگان و طشک به دلیل اهمیت اکوسیستم های پیرامونی و کاهش شدید آب دریاچه، وجود پهنه ها و گنبدهای نمکی، وجود سازندهای زمین شناسی فوق باریک و فعالیت های معادن فلزی و غیرفلزی اطراف دریاچه در اولویت مطالعات زمین شناسی زیست محیطی مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه جنوب کشور (شیراز) قرار گرفته اند.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار