یکی از خواستگاه های اصلی این غذا مربوط به شهر چرام است آن هم به دلیل کشت فراوان این محصول در آن منطقه است. ولی پخت "شله ماشکی" تقریبا در تمام استان صورت می گیرد
کد خبر: ۷۶۵۹۵۸
تاریخ انتشار: ۰۳ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۲۲ 25 July 2019

تابناک کهگیلویه و بویراحمد ، غذاهای محلی همواره در میان مردم مناطق مختلف از اهمیت و جایگاه مهمی برخوردارند به گونه ای که گاها در تغییر دائقه ها هم نقش زیادی دارند . یکی از شاخصه های غذاهای محلی به فراوانی مواد اولیه برای تهیه آن غذا در منطقه مربوط است.

یکی از غذاهای محلی که در کهگیلویه و بویراحمد از قدیم تاکنون بسیار مورد توجه و علاقه مردم بوده است ، غذایی به نام "شله ماشکی" یا همان "آش ماش" است . یکی از خاستگاه های اصلی این غذا مربوط به شهر چرام است آن هم به دلیل کشت فراوان این محصول در آن منطقه است. ولی پخت "شله ماشکی" تقریبا در تمام استان صورت می گیرد و در همه مناطق هم تقریبا به یک نحو پخت می شود تنها شاید در برخی مناطق موادی به آن افزوده شود مثلا در برخی مناطق شاید از انواع ترشی های افزودنی به غذا مانند ناردونه یا لیمو عمانی اضافه شود ولی در کلیت دستور پخت چندان تفاوتی نیست. 
 
چرام خواستگاه
 
در مورد شله ماشکی برخی خبرها ، گزارشات و دستور پخت هایی منتشر شده است که برخی از این گزارشات به شرح زیر آمده است :
شله ماشکی یکی از غذاهای محلی استان کهگیلویه و بویراحمد است که در فصل زمستان در هر خانه ای پخت می شود. مواد اولیه این خوراک نیز ماش و برنج است، ماش را آن قدر میجوشانند تا پوستهاش باز شود و برنج را به آن اضافه می نمایند، سپس به آن پیاز داغ اضافه می کنند. این خوراک بیش تر در زمستان تهیه می شود.
غذاهای سنتی مردمان کهگیلویه و بویراحمد همه از دل طبیعت برآمده، در دشتها کشت شده، از کوه‌ها جمع آوری شده، و برخوان نعمت مردم جا خوش کرده است. غذاهای سنتی كهگیلویه و بویراحمد نیز با گذشته مردمانش عجین است و به دلیل عشایری بودن منطقه در گذشته، غذاهای محلی معمولا از محصولات و فرآورده های تولید شده توسط خود مردم تهیه می شد. طبیعت در تهیه این غذاها نقش پررنگی ایفا می کند و هنوز نیز این غذاها در بیشتر منازل در شهرها و روستاها پخته شده و سفره ها با رنگ و بوی خاطره انگیزشان عجین هستند.
یکی از سنت های قدیمی و جالب که در سراسر استان کهگیلویه وبویراحمد از قدیم نهادینه شده است، پخت غذاهای سنتی هنگام بارش باران است که آش ماش یا “شله ماشکی” یکی از آنهاست. مادران کهگیلویه و بویراحمدی به رسم دیرینه و رسومات جامانده از نسل های گذشته، با بارش اولین دانه های باران آماده پخت آش لذیذ شله ماشکی که مخصوص زمستان است می شوند.
طرز تهیه شله ماشکی:
مواد اولیه این خوراک ماش و برنج است، و برای تهیه ابتدا آب‌ را در قابلمه‌ ریخته‌ و ماش‌ را به‌ آن‌ اضافه‌کرده‌ تا پخته‌ شود، بعد برنج‌ را در قابلمه ریخته و خوب‌ به هم می زنند.
سپس‌ پیاز داغ‌ را درست‌ کرده‌ و زردچوبه‌را به‌ آن‌ اضافه‌ می‌کنیم‌ و این‌ مواد را روی‌محتویاتی‌ که‌ در حال‌ پخت‌ است‌ می‌ریزیم‌ و می‌گذاریم‌ با حرارت‌ کم‌ به‌ مدت‌ ۱۰ دقیقه‌ بپزد.
پس از پخت "شله ماشکی" از ترشی جاتی مانند ترشی بادمجان یا کلم و هویج یا میوه هایی مانند نارنج و لیمو ترش و یا انواع ترب و تربچه و یا پیاز به عنوان خوراکی های همراه "شله ماشکی" استفاده می شود که تقریبا می توان گفت سرو "شله ماشکی" بدون این مواد غذایی گفته شده ، تا حدودی بر کیفیت غذا تاثیر منفی دارد!
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار